Lidé PRO – kdo jsou potenciální voliči Mikuláše Mináře?

Na českou politickou scénu vstupuje nové hnutí zakladatele Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře. Stejně jako řada předchozích stran, i Lidé PRO (dále jen PRO) neskrývají své ambice a tvrdí, že jejich nástup bude politickým zemětřesením. Můžeme tomu věřit?

Pokud Minář a PRO budou chtít uspět, musí vhodně zkombinovat dvě skupiny občanů – nevoliče, kteří se cítí nereprezentováni a voliče jiných stran. U obou případů se dá očekávat, že primárním zdrojem legitimity nového hnutí bude fenomén antibabiš a symbolické připojení k hodnotám polistopadového Občanského fóra a odkazu Václava Havla. Tyto tři proměnné ale výrazně snižují velikost rybníku, ve kterém bude moct Minář voliče hledat.

Pokud bych byl členem Minářova analytického týmu, asi nejvíc by mě zajímaly charakteristiky typického českého nevoliče. Ze 40 % lidí, kteří k parlamentním volbám nepřišli, jich přibližně čtvrtina nešla kvůli administrativním problémům, dovolené či nemoci – dá se očekávat, že to se nezmění ani v příštích volbách. Zbývá tedy 30 %. Sociologové o tomto “zbytku” tvrdí, že jde často o mladší vyučené lidi, které politika nezajímá. Mohou se z nich ale stát Minářovi voliči? V posledních letech mezi nejúspěšnější mobilizační strany patřila SPD Tomia Okamury, která ale svou marketingovou strategii postavila na tvrdé kritice poměrů v české politice a na jednodušším a tvrdším řešení migrační krize. Zahraniční výzkumníci nabízí ještě jednu možnost mobilizace voličů – kampaň ode dveří ke dveřím a telefonní přesvědčování. Bude toto cesta, kterou se PRO vydá?

U skupiny přetažitelných voličů z ostatních politických stran je zatím příliš brzo spekulovat. Výklad historie, který, PRO nabízí, pravděpodobně zamezí větším přesunům z KSČM, SPD. Mnohem pravděpodobnější bude snaha získat voliče Pirátů, STANu, KDU-ČSL (nezapomínejme, že Minář studoval teologii), ODS a TOP09. Jedná se tedy o strany, které předtím prostřednictvím Milionu chvilek Minář vyzval k vytvoření předvolební koalice. Zatím nejasné je pak postavení ČSSD, která určitě o voliče ve volbách přicházet bude, a hnutí ANO. Přestože je PRO antibabišovské hnutí, největší část voličů by mohli chtít získat právě zde – jedná se o totiž o voliče s vysokou volatilitou (mění své preference), málo ideologicky zakotvené (volí podle toho, co jim strany nabízí) a v na pravolevé ose umístěné spíše ve středu.

Co můžeme vyčíst z dosavadních podporovatelů?

Současná kampaň ve které chce PRO získat půl milionu podpisů se z hlediska volební strategie ode dveří ke dveřím jeví jako dobrá cesta. Každý člověk, který svůj podpis přidá, se totiž stává potenciálním dobrovolníkem, který může ovlivnit své okolí. PRO tak získá velice rychle data a kontakty na lidi po celé ČR, které potom bude dále mobilizovat. V Česku, kde nejsou silné odbory ani další sociální aktéři, se tato strategie jeví jako dobrá a je svým způsobem překvapivé, že s ní nepřišel někdo už předtím? (snad jen Marek Hilšer při své prezidentské kandidatuře).

Kdo ale jsou lidé, kteří zatím svým podpisem vznik PRO podpořili? Za tímto účelem jsem stáhnul data o prvních 3500 podporovatelech přímo ze stránek. Prvních 3500 lidí přitom považuji za nejtvrdší jádro – jsou to lidé, kteří vznik strany aktivně sledují a připojili podpis ve chvíli, kdy PRO nespustilo žádnou plošnou přesvědčovací kampaň.

Výsledky nejsou překvapivé – největší část podporovatelů pochází z větších měst. Podobně jako Piráti, i PRO tak bude mít své příznivce v Praze, Brně a případně i v dalších krajských městech.

Zcela dominantní je přitom Praha, která má přibližně trojnásobně větší podíl příznivců pro než ostatní krajská města (s výjimkou Brna, které je pozadu přibližně jen dvakrát). Minářova strana tudíž bude zvyšovat soutěživost tam, kde v současné době nabídka stran s podobným zaměřením existuje, naopak Ostrava, Ústí nad Labem či Karlovy Vary zatím hnutí neoslovuje.

Poslední informací, kterou lze z dat na stránkách hnutí získat, jsou povolání jednotlivých podporovatelů. Každý sem může vyplnit libovolnou textovou odpověď, takže jde o statistiku poněkud nepřesnou. I přesto lze vysledovat určité trendy.

Nejvíce podporovatelů má strana mezi studenty a důchodci. To je poměrně nestandardní kombinace odlišných věkových kategorií a představuje zajímavý analytický problém pro tvůrce programu. Zatímco u studentů, tradičně liberálnějších, mladších a obývajících větší města, PRO představuje konkurenci Pirátům, u důchodců naopak může brát voliče vládním stranám ANO a ČSSD.

Ale pozor, není důchodce jako důchodce. V kombinaci s předchozími grafy musím předpokládat, že většina důchodců budou lépe zajištění a žijí ve větších městech, hlavně v Praze a Brně. Data skutečně odhalují tento vztah a většina důchodců-podporovatelů pochází z největších českých obcí.

Závěrem mohu konstatovat, že Minář pravděpodobně nesměřuje k vytvoření politické síly, která by dokázala zacílit na jiný elektorát, než současné liberální politické strany. Voličský potenciál PRO bude opět vycházet převážně z větších obcí, přičemž ale možná nabídne jednu novinku – kombinaci starších a mladších lidí. Jedním z možných řešení je nový styl kampaně ode dveří ke dveřím, který by mohl vsadit na kartu, kterou zatím žádná z tradičních stran nevyužila. Obzvláště u starších občanů by tento způsob kampaně mohl zmobilizovat zodpodvědné voliče z řad seniorů. Dosavadní indicie přitom tuto možnost lehce favorizují před tradičním vedením kampaně prostřednictvím centrálních elit, billobardů a sociálních sítí.

Leave a comment